Viata de antreprenor a inceput oficial. In primul rand, felicitari! Stim cat de entuziasmant si (in egala masura) inspaimantator poate fi sa incepi ceva pe cont propriu, deci iti admiram initiativa. 

Si fiindca inceputurile aduc asupra lor vise pe masura, am decis sa scriem acest articol pentru tine - mai precis, pentru acele investitii la care te gandesti in aceasta prima perioada pentru afacerea ta.

Auzim adesea de situatii in care bugetele au fost alocate prematur sau exagerat; sau, din contra, despre arii in care poate un efort financiar putin mai mare ar fi putut propulsa afacerea inca din primele luni de activitate.

Asadar, azi discutam despre investitii la inceput de business - in ce ar fi bine sa aloci un procentaj mai mare de buget; cat si unde ar fi mai bine sa mai astepti in prima faza.

Asa da

Este dificil sa-ti poti da seama imediat in ce e important sa investesti la inceput de drum. Prin urmare, iata cateva arii in care cu siguranta vei avea de castigat, indiferent de domeniul de activitate.

Coaching

Inainte de toate, este vital sa stii cine esti, cum functionezi si care este motivul pentru care ai ales sa iti deschizi un business. Daca inca ai dificultati in a cere bani pentru produsele/serviciile tale, daca iti este greu sa-ti promovezi afacerea sau te simti inca pierdut in legatura cu directia pe care vrei s-o iei, cateva sedinte de coaching te vor ajuta sa intelegi mult mai bine ce ai de facut in continuare.

Marketing

Odata ce stii cine esti, cu ce se diferentiaza businessul tau si ce volum de munca poti duce, e timpul sa investesti in marketing. Desi poate la inceput vei avea sustinerea prietenilor sau a familiei, la un moment dat vei atinge un plafon - este important sa ai de la bun inceput o “carte de vizita online” bine realizata.

De exemplu, un site functional, o pagina de social media si un e-mail/numar de telefon la care clientii tai te pot gasi cu usurinta.

Ajutor

Entuziasmul si pasiunea pentru ceea ce faci te vor motiva sa incerci sa le rezolvi de unul singur pe toate. Cu toate astea, pentru ca un business sa fie sustenabil pe termen lung, este important sa iti formezi o echipa si sa inveti sa delegi inca din prima. 

Poate ca nu suna ca ceva relevant acum, insa odata ce businessul tau va prinde viteza, iti vei multumi ca ai investit in oamenii de langa tine, in care sa poti avea incredere. 

Asa nu

Nu diversifica prea devreme

Ai foarte multe idei, oportunitati si primesti feedback pozitiv de la cei din jurul tau - cu toate astea, este important, in prima faza, sa te limitezi la 1-2 servicii sau produse. Treci prin intreg procesul de promovare, vanzare si follow-up cu o paleta limitata de posibilitati.

Astfel, vei avea ocazia sa gresesti, sa inveti si sa rectifici, iar in timp vei putea sa-ti diversifici businessul mai asumat si responsabil.

Nu investi prea mult timp in planificare

Suna contraintuitiv, nu? Este important sa ai un plan, desigur, insa multi antreprenori raman blocati in propriile ganduri, frici si griji, incat ajung sa tina businessul pe loc. Incepe sa pui in practica ceea ce stii si poti, iar planul initial il vei mai adapta pe parcurs.

Nu cumpara echipamente de care nu stii sigur ca ai nevoie

Daca ai niste bani pusi deoparte pentru afacerea ta, este tentant sa iti cumperi toate “bunataturile” - sa inchiriezi birou, sa angajezi o secretara, sa investesti in echipamente profesionale de ultima generatie.

Vei ramane (neplacut) surprins, totusi, cand vei descoperi ca banii respectivi erau necesari pentru aspecte mai importante ale unei afaceri la inceput de drum - asadar, nu te arunca la shopping inca.

Echipamente IT profesionale de inchiriat

Daca totusi ai nevoie de echipamente IT profesionale, alege sa le inchiriezi. Server Config te ajuta cu orice ai nevoie in materie de IT, pe termen scurt. Astfel, poti finaliza proiectele importante cu o viteza de procesare incredibila, fara sa fie nevoie sa epuizezi bugetul anual.

Hai sa discutam despre cum te putem ajuta sa-ti incepi afacerea cu dreptul!