Produsele IT refurbished au căpătat o popularitate din ce în ce mai mare în ultimul timp pe piața din România. Antreprenorii, din dorința de a îmbina utilul cu plăcutul, caută constant alternative pentru a maximiza investițiile digitale. Comparativ cu produsele noi, dispozitivele refurbished se remarcă prin multifuncționalitate și costuri competitive. În domeniul IT, acolo unde activitățile se desfășoară exclusiv online, e nevoie de asemenea echipamente. Dacă ești la început de drum și vrei să eficientizezi activitățile de lucru, alternativele refurbished îți stau la dispoziție.

 

Ce înseamnă mai exact conceptul de refurbished și care sunt principalele avantaje pe care le prezintă pentru un business? Afli în rândurile de mai jos!

De ce să alegi produse IT Refurbished? 

Nu există un singur motiv pentru care ar trebui să alegi produse IT refurbihed. Avantajele pe care le garantează sunt diverse și anume:

 

  •       Primul și cel mai important beneficiu este că nu necesită investiții costisitoare. Echipamentele pot fi cumpărate chiar și la jumătate de preț, ceea ce îți permite să gestionezi corespunzător bugetul disponibil.
  •       Trec prin numeroase etape de verificare. Practic, “refurbished” înseamnă recondiționat sau reutilizat. Cumpărătorul returnează produsul vânzătorului, care efectuează teste de funcționalitate. Verifică atent capacitatea sistemului de operare, dar și alte aspecte tehnice înainte de a fi pus iar pe piață.
  •       În general, oferă garanție. Majoritatea vânzătorilor livrează produsele alături de garanție, ceea ce reprezintă un plus în cazul în care te confrunți cu erori de funcționare. Totuși, asigură-te că verifici condițiile de acordare, dar și perioada inclusă. Dacă ți se oferă doar câteva luni pentru un dispozitiv care, în varianta nouă, poate fi returnat după un an, gândește-te de două ori înainte.
  •       Mulți furnizori de produse IT refurbished oferă asistență tehnică și servicii post-vânzare, la fel ca producătorii de echipamente noi. Totuși, ține minte că trebuie să alegi un furnizor de încredere, renumit în industrie pentru calitatea pe care o oferă.

Diferența între un echipament refurbished și unul second hand

Multă vreme produsele IT refurbished erau confundate cu cele second hand. Chiar și azi se mai face o astfel de confuzie, chiar dacă pe piață au apărut numeroase modele. Adevărul este că există câteva diferențe semnificative între cele două opțiuni și anume:

  •       Produsele IT refurbished garantează o performanță mai bună comparativ cu cele second hand. Piesele uzate sunt înlocuite, sistemul de operare este actualizat și se efectuează teste de viteză și funcționalitate. În schimb, cele second hand sunt puse în vânzare fix în starea în care se află.
  •       Dispozitivele refurbished sunt oferite de producători cu reputație în domeniu, care asigură și garanție. Pe de cealaltă parte, cele second-hand sunt puse la dispoziție de un cumpărător oarecare, care nu poate garanta că a folosit echipamentul în parametri optimi.
  •       Diferențele se resimt și în cazul gradului de rezistență, dar și la nivel de estetică. Opțiunile refurbished, tocmai datorită proceselor de revizuire efectuate de specialiști în domeniu, garantează utilizări îndelungate. De asemenea, problemele care țin de design nu sunt la fel de pregnante ca în cazul produselor SH.

 

 

Avantajele financiare și de business pentru echipamentele refurbished

Echipamentele refurbished oferă avantaje financiare atât clienților, cât și companiilor din domeniul IT și nu numai. Printre ele se numără:

Pentru clienți:

  •      Posibilitatea de a se bucura de aceeași calitate la un preț mai scăzut. Poți găsi modele noi de calculatoare, fără a fi nevoie de investiții foarte ridicate. De asemenea, în cazul în care există probleme care țin de funcționalitate, viteză de încărcare sau sistem de operare, producătorii asigură înlocuirea.

 

Pentru companii:

  •      Produsele refurbished pot fi folosite pentru a realiza actualizări graduale ale infrastructurii IT, fără a fi nevoie să se înlocuiască toate echipamentele simultan. O asemenea alegere poate contribui la o gestionare mai eficientă a bugetului. Avantajele se resimt și în ceea ce privește fluxul de muncă.

 

De ce refurbished și nu nou?

Încă stai pe gânduri și nu știi ce să alegi între un produs refurbished și unul nou? Pentru majoritatea, nou înseamnă neapărat mai bun și mai funcțional. Totuși, chiar și echipamentele abia apărute pe piață pot prezenta defecte de fabrică sau erori tehnice.

Dacă nu vrei să investești prea mulți bani în procesul de digitalizare a firmei, opțiunile recondiționate reprezintă alegeri mult mai inspirate. Te poți bucura de aceleași funcții la prețuri mult mai avantajoase. Testele efectuate de experți în domeniu asigură utilizări îndelungate, ceea ce elimină din start necesitatea unor investiții suplimentare. De asemenea, nu toate echipamentele au fost folosite anterior. Unele capătă statutul de refurbished doar pentru că au fost desigilate și trimise înapoi către producător.

 

Mentenanța echipamentelor refurbished

 

 

La fel ca produsele noi, cele refurbished sunt supuse etapelor de mentenanță și întreținere. În funcție de producătorul ales, dar și de starea funcțională a echipamentului, procesul presupune următoarele aspecte:

  •       Curățarea ecranului, a tastaturii și a carcasei, precum și eliminarea prafului și a murdăriei din interiorul echipamentului, dacă este posibil.
  •       Actualizări de software, care pot rezolva problemele de securitate și pot îmbunătăți performanța generală a produsului.
  •       Verificări ale componentelor tehnice.
  •       Înlocuirea bateriei, dacă e necesar. În unor telefoane, tablete sau laptopuri refurbished, bateria se numără printre piesele care se pot uza mai rapid.

  

Mituri legate de echipamentele refurbished

În ciuda caracteristicilor pe care le prezintă, produsele recondiționate încă sunt subestimate - atât de clienții fizici, cât și de companii. Tocmai de aceea, au apărut numeroase mituri despre achiziționarea și folosirea unor echipamente refurbished. Iată doar 3 dintre cele mai populare:

  1. Nu sunt deloc calitative - Nimic mai fals. Dacă optezi pentru un producător renumit nu vei resimți probleme tehnice. În plus, ai la dispoziție modele noi, de la branduri premium.
  2. Nu pot fi folosite pentru a efectua sarcini mai complexe - Echipamentele refurbished sunt supuse unor procese de recondiționare și verificare pentru a se asigura că sunt în stare bună de funcționare. Tocmai de aceea, pot fi folosite cu succes de companii din domeniul IT.
  3. Produsele refurbished se aseamănă cu cele second hand - Singurul punct comun al celor două variante este că au fost utilizate anterior. Însă, opțiunile refurbished se remarcă prin caracteristicile profesionale pe care le integrează.

Deții o companie și îți dorești să elimini pierderile financiare? Alege echipamente refurbished și îmbunătățește fluxul de lucru și productivitatea la nivelul echipei!

(Image by bublikhaus on Freepik)